Svetila

Pri opremljanju svojega doma moramo zagotovo misliti tudi na osvetlitev in izbrati primerna svetila za vsak prostor v našem domu. Pri sami izbiri svetil se moramo zavedati, da ne samo polepšajo prostor temveč vplivajo tudi na kakovost bivanja. Če se sami ne spoznamo kaj dosti, lahko za nasvet povprašamo svetovalce ali pa si omislimo projektanta za bivalne razsvetljave. Ponudba svetil je na trgu zelo velika, zato je še kako pomembno, da izberemo tista prava svetila.

Za vsako sobo lahko izbiramo luči, ki najbolj ustrezajo prostoru. V dnevni sobi preživimo večino svojega časa, zato je za dnevno sobo primerno, da izberemo svetila, ki so namenjena sproščanju. Pogosto so to stropna svetila ali pa viseča svetila, ki oddajajo razpršeno svetlobo. Če čutimo potrebo po bolj konkretni luči, če se na primer lotimo branja, lahko izberemo tudi bralno luč, ki jo uporabimo takrat, ko jo potrebujemo.

Izredno pomembna je tudi svetloba v kuhinji, zlasti v območju delovnih površin in pa v jedilnem delu. Kjer imamo jedilni del si lahko omislimo stropno svetilko ali pa visečo luč, odvisno tudi od velikosti jedilne mize. Za dodatne vizualne efekte lahko poskrbijo tudi stenske svetilke.

V otroški sobi je pomembno, da izberemo primerno stropno luč, saj je večinoma v uporabi stropna svetilka, zlasti pri manjših otrocih, ki imajo igralne površine. Takšne luči poskrbijo za enakomerno osvetlitev po celem prostoru. Pri večjih otrocih ali najstnikih pa je pomembna izbira prave namizne svetilke oziroma luči za pisalno mizo, nočne svetilke in podobno. Prav tako je pomembna prava nočna svetilka v vsaki spalnici. V delovnih prostorih svojih bivalnih prostorov je najbolje izbrati namizne luči kadar opravljamo delo pretežno za mizo na primer delo za računalnikom, branje, pisanje, … Namizna svetilka je skorajda obvezen del opreme našega domovanja, saj ne sme manjkati skorajda na nobeni delovni površini. Namizna svetilka pa ni zgolj le uporabnega namena, temveč služi tudi za dekoracijo. Veliko priznanih oblikovalcev poskrbi za različne oblike in velikosti.

Pri opremljanju stanovanja ali hiše je torej še kako priporočljivo, da se izbere pravo osvetlitev, prave luči za vsak prostor.

Oprema za dom , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Komentarji so zaprti

Polajkaj nas na FB